Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što Gorani mogu naučiti od Skandinavaca o poboljšanju demografske slike?

08.09.2022.

16:09

Autor: Nenad Lučić

Razvoj Gorskog kotara treba temeljiti na dobrim iskustvima sličnih europskih područja

Razvoj Gorskog kotara treba temeljiti na dobrim iskustvima sličnih europskih područja

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Šansu za zaustavljanje nepovoljnih demografskih trendova u Gorskom kotaru treba tražiti kroz provedbu europskog operativnog programa konkurentnosti i kohezije, te korištenje pozitivnih iskustava drugih država u razvoju ruralnih krajeva.

O tome je bilo riječi u četvrtak na tematskoj konferenciji u Delnicama o mogućnostima pametnog i održivog razvoja brdsko-planinskih područja. 


Pritom su predstavnici državnih, te vlasti Primorsko-goranske županije prezentirali dosad poduzeta i planirana ulaganja u Gorski kotar, a inozemni gosti iz Italije i skandinavskih zemalja pojasnili odrednice državnih politika prema potpomognutim krajevima. 


Na temelju tih i drugih iskustava, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije Vedran Kružić o temeljnim odrednicama budućeg razvoja Gorskog kotara kaže: "Ponajprije smo fokusirani na turističke projekte, procjenjujući da je upravo turizam gospodarska grana koja najbrže može dati efekt novog zapošljavanja, a time i privlačenja mladih u Gorski kotar." 


Naglasak je i na razvoju društvene infrastrukture, obrazovanju, mobilnosti te daljnjim ulaganjima u komunalni sustav. 


Kružić tvrdi da od nordijskih zemalja podosta možemo naučiti o poticanju ostanka u krajevima poput Gorskog kotara, a te su države posebno aktivne u otvaranu novih poslova temeljenih na digitalnoj ekonomiji, ali i u razvoju projekata dostupnog i priuštivog stanovanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.