Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što je novoga u Zakonu o pomorskom dobru?

21.01.2014.

15:20

Autor: Zdravko Kleva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva od javnih rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama održana je danas u Rijeci, a predložene novine u upravljanju i skrbi predstavio je ministar pomorstva prometa i infrasturkture Siniša Hajdaš Dončić. Što će se mijenjati?

Svi nasipi na obali nastali do 21. lipnja 2011. godine, poput legalizacije bespravnih objekata, bit će legalizirani i smatrani pomorskim dobrom, a najvažnija novost je osnivanje Agencije za upravljanje pomorskim dobrom koja bi utvđivala granice pomorskoga dobra.

U raspravi se čulo pitanje: Zar to već nije određeno prostornim planovima? Da, ali Agencija bi, prema predlagaču, ubrzala postupak izdavanja koncesija, za što bi suglasnost davali Ministarstvo, županija i gradovi veći od 35 tisuća stanovnika - svatko za svoje područje.

Ukidaju se, nadalje, županijske lučke uprave. Ostat će samo jedna u županiji, a ostale postaju ispostave. Županijske vlasti zbog toga su negodovale – primjerice, Primorsko-goranska županija time gubi 6 milijuna kuna prihoda.

Koncesionar nautičke marine, u koju je investirao, predlaže da se po isteku ugovora omogući ili produženje koncesije ili, u slučaju dodjele koncesije drugome, osigura pravo na naknadu dijela investiranog. Taj je prijedlog vrijedan prihvaćanja, rekao je ministar Hajdaš Dončić, očekujući da će takvih biti još u nastavku javne rasprave u Zadru, Splitu i Dubrovniku. Javlja Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.