Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što rade mjesni odbori, zašto izaći na današnje izbore?

19.10.2014.

11:45

Autor: Blanka Uzelac, Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na izbore za vijeća mjesnih odbora na području Grada Rijeke, do 11 sati izišlo je 2,65 posto građana, a slična je izlaznost bila i prije četiri godine, doznajemo iz Izbornog povjerenstva Grada Rijeke. Najveći odziv građana jutros je bio u Pašcu (12,71%), zatim na Pehlinu, Grpcima i Gornjoj Vežici, dok je najmanja izlaznost od 1,3 posto zabilježena na Škurinjama.

Izbori se provode mirno, a zabilježena je smo jedna nepravilnost na biračkome mjestu. Riječ je o promociji jedne političke opcije za koju su kandidati dijelili letke, ali stranka je upozorena i nakon toga problema više nije bilo, kaže predsjednik izbornog povjerenstva Rijeke Marijan Vundač.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, do kada traje i izborna šutnja, a izbori se održavaju na 39 biračkih mjesta za 34 mjesna odbora. Neslužbeni rezultati bit će poznati oko 20 sati. Uvid u biračka mjesta, odnosno pronaći gdje je vaše, možete na internetskoj stranici Grada Rijeke. Izborno povjerenstvo na adresi Korzo 16 možete kontaktirati na broj telefona 209-472.

Ovisno o veličini mjesnog odbora, bira se između pet i sedam članova vijeća, a oni kasnije među sobom biraju predsjednika. Vijeća mjesnih odbora brinu i o potrebama stanovnika u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi, o djeci, starijim osobama i javnom zdravlju.

Mjesni odbori su oblik mjesne samouprave koji postoji radi neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o pitanjima od svakodnevnog i neposrednog interesa. Mjesni odbor čine svi građani koji imaju prebivalište na tom području. Vijeća mjesnih odbora, koja danas biramo, neposredno utječu na uređenja kvartova i kvalitetu života u njima.

Među ostalim, donose planove malih komunalnih akcija i utvrđuju prioritete za njihovu provedbu. Također odlučuju za što će se koristiti proračunom osiguran novac za mjesne odbore, predlažu programe razvoja svog područja, brinu o potrebama stanovnika u smislu poboljšanja kvalitete stanovanja. U njihovoj je nadležnosti i uređenje okoliša te obavljanja komunalnih i uslužnih djelatnosti.

Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.