Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što se dogodilo s MatuRIjadom?

16.05.2014.

14:18

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Središnje događanje MatuRIjade, posljednjeg dana nastave za maturante riječkih srednjih škola, ove je godine prvi put obilježeno organiziranim druženjem na Trgu 128. brigade. Fešta je počela u podne i nije dugo potrajala, a Korzo se već puno ranije šarenilo od raznobojnih majica, ali i bijeli od bačenog brašna i jaja.

Delnice: pjesma umjesto brašna            Osma u nizu generacija maturanata Srednje škole Delnice završetak nastave proslavlja uz poruku Pjesmom, a ne brašnom. Za njih je i ove godine delnička glazbena udruga Sklad organizirala zabavu u zatvorenom prostoru, pa su i danas izbjegnute neželjene posljedice, poput rasutog brašna po gradskim ulicama. Takav način slavlja prihvatili su i ovogodišnji maturanti, a dio je novca prikupljenog za slavlje preusmjeren u humanitarne svrhe. Dokazujemo da od proslava maturanata ne treba strahovati, ako se dobro pripremi teren za igru, slikovito je ovogodišnju delničku norijadu u ime udruge Sklad komentirao Nikica Orešković.

Unatoč tome što je MatuRIjada najavljivana kao humanitarna - dogovoreno je da maturanti brašno doniraju Socijalnoj samoposluzi, umjesto da ga bacaju jedni na druge i na prolaznike - na Korzu je već od jutra bilo brašna i razbijenih jaja.

To dovoljno govori o "socijalnoj osviještenosti" jednog dijela maturanata. Ipak, ima i onih koji su čitav tjedan aktivno prikupljali namirnice za Socijalnu samoposlugu, a nastavili su i danas od 9 do 16 sati ispred Robne kuće Ri. 

Oko 1700 riječkih maturanata na pozornici su kratko zabavljali Davor Jurkotić i Mario Lipovšek uz glazbenu podlogu DJ-eva, maturanata Salezijanske gimnazije. Nakon sat vremena, maturanti su s Korza krenuli prema mjestima na kojima će nastaviti druženje, a glavnu riječku šetnicu sada u red dovode djelatnici Čistoće.

Unatoč tome što su maturanti od jutra konzumirali prilične količine alkohola, policija s njima nije imala problema zbog kojih bi intervenirala. Za nekolicinu alkoholiziranih maturanata pobrinuli su se djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Organiziranom obilježavanju posljednjeg dana boravka u srednjoškolskim klupama pridružio se i Nogometni klub Rijeka, osiguravši besplatne ulaznice za utakmicu HNK Rijeka - NK Slaven Belupo u subotu 17. svibnja. 

Uz Organizacijski odbor maturanata, Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku, zajedničku organizaciju MatuRIjade potpisuju i Policijska uprava primorsko-goranska, Socijalna samoposluga te svi lokalni mediji.

Kako je izgledalo slavlje riječkih prošao početak organiziranoga slavlja maturanata u središtu Rijeke i zašto nije trajalo do 17 sati, koliko je bilo predviđeno, javlja Larissa Smokvina, a Nikica Orešković govori o delničkoj maturijadi:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.