Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što su fajeri na Karolinskoj cesti?

26.07.2014.

14:35

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Weissova avantura na fajerima'' naziv je manifestacije osmišljene u sklopu projekta kojom se povijesne prometnice Gorskog kotara žele urediti kao turističke rute. Fajeri su sačuvani stupovi nekadašnjeg mosta na Karolinskoj cesti. Na koji su način izletnici danas upoznavali taj dio ostavštine graditelja Antona Matije Weissa te druge atraktivne lokalitete uz spomenutu prometnicu?

Na izletničku avanturu danas se iz Planinskog vrta Karoline nedaleko Fužina moglo krenuti na dva načina, kraćom planinarskom ili dužom biciklističkom rutom, uz koje se, osim fajera, nalazi i niz drugih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Za suorganizatora izleta i predsjednika Udruge Lujzijana Mirena Androića riječ je o pokušaju povezivanja dva oblika turističke ponude: sportsko-rekreacijske te predstavljanja kulturne i prirodne baštine.

Na završetku izleta u Planinskom vrtu Karoline planinarima i biciklistima se pruža mogućnost da nauče još ponešto povijesnoj prometnici. Interpretacijskom pločom opisano je jedino sačuvano korito na Karolini: kad je nastalo, kako se nekada koristilo, ali i sve o cesti Karolini.

Druženje je bilo dobra prilika za predstavljanje narječja u naseljima uz Karolinsku cestu te promociju knjige o izgradnji prometnica Primorsko-goranske županije, autora Matije Glada. Na izletničkoj avanturi bio je i Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.