Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stogodišnjica potonuća ''Barona Gautscha''

13.08.2014.

12:13

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz olupinu parobroda ''Baron Gautsch'' u Istri, kod Rovinja, danas su položeni vijenci i time je počeo program obilježavanja stogodišnjice potonuća tog broda. U MMC Rovinj u 17 sati bit će otvorena izložba ''Baron nekad i sad''.

Udruga ronilačkih centara Altum Mare programom sjećanja na potonuće tog parobroda promovira Hrvatsku kao top ronilačku destinaciju u Europi.

Parobrod Baron Gautsch plovio je prije točno sto godina na relaciji Kotor -Trst sa službeno 246 putnika na brodu. Nakon zadnjeg stajanja na otoku Lošinju, brod se 13. kolovoza 1914. zaputio prema Trstu te je naletio na minu koju su postavili Austro-ugarski vojnici. Spašeno je 148 putnika i 31 član posade, a brod je potonuo vrlo brzo šest nautičkih milja jugozapadno od svjetionika Sv. Ivan na Pučini. Njegova olupina je vrlo dobro očuvana, a s obzirom da je njegova nezgoda neslužbeno proglašena Jadranskim Titanikom, rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Baron Gautsch upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Udruga ronilačkih centara Altum Mare s partnerima organizira tijekom kolovoza, rujna i listopada različita događanja: od izložbi, predavanja, izleta i zarona, do gostovanja inozemnih medija i brendiranja vina na temu Barona Gautscha. Među pokroviteljima programa je počasni konzul RH u Sloveniji, Božo Dimnik, jedan od prvih ljudi koji je zaronio na Barona Gautscha, a najavio je da će to učiniti i danas, u 84. godini života.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.