Hrvatski radio

Radio Rijeka

STOP nasilju nad ženama: nužna edukacija od malih nogu

25.11.2014.

13:57

Autor: Nina Deranja / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U cijelom svijetu obilježava se Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Imamo se protiv čega boriti: hrvatska policija zbog nasilja nad ženama na uviđaj izlazi prosječno 46 puta dnevno.

Mi kao društvo moramo spriječiti svako narušavanje ili oduzimanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava i sloboda žena, poruka je Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova koje je na riječkom Korzu organiziralo akciju Stop nasilju prema ženama.

U Primorsko-goranskoj županiji godišnje je prijavljeno 650 slučajeva nasilja prema ženama, no realna brojka nažalost često je dvostruko ili trostruko veća. U Hrvatskoj je svake godine ubijeno 40 žena koje su bile izložene nasilju, a ubojice su sadašnji ili bivši supružnici ili partneri.

Proces edukacije mora početi od najmlađe dobi, tako ćemo izgraditi nenasilno i dobronamjreno društvo, rekle su predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Irena Gregorović Filipčić i Ines Lazarević Rukavina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Akciju su podržali župan Zlatko Komadina, vaterpolisti Primorja EB Zoran RojeSamir BaraćDamir Glavan i Saša Tiškivski. Na štandu na Korzu bile su i prvakinje Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Kristina Kolar i Olga Kaminska te glumice Talijanske drame Leonora SurianElvia NacinovichRosanna BubolaElena Brumini i Alida Delcaro.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženamama ustanovljen je u znak sjećanja na 25. studenog 1960. godine, kada je sestre PatriuMinervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena, a to je samo djelomice točan i zapravo umanjen podatak jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura te najčešće bivši ili sadašnji supružnici ili partneri. Više saznajte iz priloga Nikoline Deranje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.