Hrvatski radio

Radio Rijeka

Supružnici Cetinski i dvoje riječkih poreznika u Uskoku

30.07.2014.

12:37

Autor: Hina / L. Smokvina / B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog utaje poreza, uhićen je nekad poznati pjevač Mirko Cetinski i njegova supruga Vinka, bivša zamjenica ministra turizma. Uhićena su i dvojica riječkih poreznika koja su im, navodno, pomagala.

Supružnici Vinka i Mirko Cetinski ispitani su prijepodne u riječkom Uskoku, odbacivši sve optužbe. Uhićeni su jučer u Rovinju, najvjerojatnije zbog malverzacija pri poreznom nadzoru, odnosno zbog poticanja poreznika na zlouporabu položaja i ovlasti. Uskok je predložio da se se bračni par Cetinski zadrži u pritvoru.

Mirko Cetinski je, izlazeći iz zgrade Uskoka, izjavio da ga se po 17. put pita jedno te isto te da on isto odgovara tvrdeći da u ovom slučaju nema apsolutno ničegaTo je hrvatski cirkus, rekao je Cetinski optužujući Edija Putignu, istarskog državnog odvjetnika, da želi postati popularan preko imena Cetinskih. Posao smo napravili apsolutno pošteno, ali oni misle da nas treba pokopati, rekao je Cetinski.

 Foto: Goran Kovačić/PIXSELL  

Istražitelji su, prema pisanju medija, tijekom osmomjesečne istrage prisluškivali njihove telefonske razgovore, a prije nego što su predani riječkom pritvorskom nadzorniku, policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pretražio im je kuću u Rovinju.

Uz Vinku i Mirka Cetinskog navodno su uhićena i dvojica riječkih poreznika koja su im pomagala, a slučaj je, prema neslužbenim informacijama, povezan s dvije prijašnje istrage u kojima se supružnike tereti da su poduzetnika Danka Končara prijevarom oštetili za oko 150 milijuna kuna. Za njega su kupovali nekretnine koje su mu naplatili znatno više od tržišne cijene. Istraga državnog odvjetništva rezultirala je s dvije optužnice, a Cetinski tvrde da nisu krivi.

Vinka Cetinski, nekadašnja zamjenica ministra turizma, prije pola godine ustvrdila je da su ona i njen suprug, poznati istarski pjevač, Končareve žrtve te da su mu počeli smetati kada se počeo upuštati u kojekakve poslove s lokalnim i nacionalnim političko-gospodarskim strukturama.

Njegove aspiracije bile su tvornica za preradu ribe Mirna Rovinj, a u konačnici i Podravka, zatim medijska carstva EPH i Glas Istre, po mogućnosti sva brodogradilišta, marine i vjetroelektrane i projekt Brijuni Rivijera, navela je Cetinski u priopćenju. Tvrdila je i da se Končar na njima obogatio te da ih je iskoristio za ulaz na hrvatsko tržište pod pričom da ga zanima ruralni turizam te izgradnja vila za bogate poslovne ljude u Istri. Nakon podizanja optužnica Končar nije želio ništa komentirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.