Hrvatski radio

Radio Rijeka

Suradnja Saipema i Sveučilišta u Rijeci - zajedno u nove projekte

24.01.2014.

14:37

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šezdesetak mladih stručnjaka koji su u Rijeci završili fakultet već radi u "Saipemu", a potpisivanjem sporazuma o suradnji između te međunarodne tvrtke i Sveučilišta u Rijeci otvaraju se nove mogućnosti za studente.

Već tijekom studija obrazovati studente za projektiranje i gradnju postrojenja za transport nafte i plina u cijelom svijetu, najznačajniji je cilj sporazuma o suradnji Sveučilišta u Rijeci i riječke podružnice međunarodne kompanije Saipem. Najveća svjetska kompanija za projektiranje i realizaciju postrojenja već više od deset godina ima podružnicu u Rijeci. U njoj radi šezdesetak inženjera i ostalih stručnjaka koji su se školovali na riječkom Sveučilištu.

Potpisivanjem sporazuma otvaraju se nove mogućnosti obrazovanja studenata koji već obavljaju praksu u Saipemu, neki i rade na pola radnog vremena, a postoje i načini stipendiranja kao i nastavka specijalističkog obrazovanja. Interes je obiju strana zajedničko ulaganje u znanstvena istraživanja energetskih tehnologija, medicine i prava.

Rektor Pero Lučin istaknuo je današnji sporazum sa Saipemom kao primjer pametne specijalizacije kroz zajednička istraživanja, a onda i natjecanje za novac iz EU fondova, kojim bi obje institucije povećale kapacitete. Saipem prenosi posebna znanja i vještine studentima, istodobno koristeći znanja sveučilišta, rekao je direktor hrvatske podružnice Saipema u Rijeci Bruno Marino, dodajući da svijet industrije danas ne može sam, već da mu treba jako povezivanje sa svijetom znanja i obrazovanja. Javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.