Gdje nema svinja ima pršuta. Dok one divlje postaju prilično udomaćena vrsta, svinjogojstvo je na Krku, za sada, samo priča iz prošlosti. Ipak, otvorena je kuća u kojoj zrije 10 tisuća pršuta.
17.06.2014.
16:21
Autor: Saša Vuksan
Gdje nema svinja ima pršuta. Dok one divlje postaju prilično udomaćena vrsta, svinjogojstvo je na Krku, za sada, samo priča iz prošlosti. Ipak, otvorena je kuća u kojoj zrije 10 tisuća pršuta.
Bilo je svinja na Krku nekada i do 20 tisuća, ali pobili su ih. Još davno kuga, a kasnije i turizam. Pršut ipak nije nikad potpuno otišao u povijest, ali od lanjskog kolovoza mu je budućnost puno izvjesnija.
U Kući krčkog pršuta zrije ih 10 tisuća, a mogu se i kušati. To gosti često i čine, a domaćin se nada i organiziranim posjetima turista. Svake godine jedan pršut ide samostanu na Košljunu. Zašto i po čemu je krčki pršut poseban ispričao je Saši Vuksanu vlasnik Kuće krčkog pršuta Vjekoslav Žužić:
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora