Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:21 / 17.06.2014.

Autor: Saša Vuksan

Sušiona pršuta kao turistička atrakcija

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gdje nema svinja ima pršuta. Dok one divlje postaju prilično udomaćena vrsta, svinjogojstvo je na Krku, za sada, samo priča iz prošlosti. Ipak, otvorena je kuća u kojoj zrije 10 tisuća pršuta.

Bilo je svinja na Krku nekada i do 20 tisuća, ali pobili su ih. Još davno kuga, a kasnije i turizam. Pršut ipak nije nikad potpuno otišao u povijest, ali od lanjskog kolovoza mu je budućnost puno izvjesnija.

U Kući krčkog pršuta zrije ih 10 tisuća, a mogu se i kušati. To gosti često i čine, a domaćin se nada i organiziranim posjetima turista. Svake godine jedan pršut ide samostanu na Košljunu. Zašto i po čemu je krčki pršut poseban ispričao je Saši Vuksanu vlasnik Kuće krčkog pršuta Vjekoslav Žužić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.