Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sustav profesionalnih mirovina tiče se i pomoraca

22.10.2014.

14:48

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naslijeđeni sustav beneficiranog radnog staža koji u Europi primjenjuju još samo Hrvatska i Srbija mijenja se u sustav profesionalnih mirovina. Prema ideji koju je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Rijeci predstavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, osamdesetak tisuća kosnika tog sustava mogli bi napustiti drugi mirovinski stup, a nakon profesionalnog umirovljenja nastaviti raditi manje zahtjevne poslove.

Sedam zakona koji uređuju ovo područje sažeti će se u jedan. Oni s višim plaćama  mogu odabrati i ostanak u drugom stupu, ako procijene da im je isplativ.

Promjenama iz sustava nestaju zanimanja kojih više u Hrvatskoj nema, poput ložača visokih peći, a mogli bi izgubiti oni kojima su modernizacijom uvjeti rada znatno olakšani, poput vozača teških kamiona ili radiologa. U zakon mogu ući nova zanimanja, ako ih predloži struka. Dobitnice su balerine čiji status je sada najslabije uređen, a konačno se bolje regulira i status vatrogasaca - profesionalnih, ali i dobrovoljnih kojima će se u novom sustavu priznati dobrovoljni rad na zahtjevnim požarnim područjima. 

I kod pomoraca su moguće promijene, najavio je ministar Mirando Mrsić jer: sigurno da nije isto biti pomorac na jadranskoj linijskoj plovidbi ili na nekakvom tankeru koji vozi ukapljeni plin. Tu će struka reći svoje mišljenje, ali uz struku i sindikat i poslodavac.

Prijedlog predviđa institut dodatka na plaću koji omogućuje  kombiniranje redovnog i beneficiranog staža, ovisno o promjenjivoj zahtjevnosti posla. Profesionalna mirovina će se obračunavati kao postotak od plaća posljednjih pet godina rada, a visina postotka će se odrediti do donošenja zakona, najkasnije do kraja iduće godine, nakon široke jave rasprave sa strukom, sindikatima i poslodavcima. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.