Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svaka druga osoba umire od bolesti srca i krvnih žila

26.09.2014.

12:30

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prevencija i napredak medicine iz godine u godinu smanjuju stopu smrtnosti. Najviše ljudi od srčanih problema umire u Slavoniji, a najmanje u južnoj Dalmaciji, čulo se na simpoziju o dostignućima kardiovaskularne medicine što traje u kampusu na Trsatu.

U Hrvatskoj godišnje umire oko 50 tisuća ljudi. Čak polovica odnosi se na smrtonosne bolesti srca i krvnih žila. Najčešći uzroci su stres i nezdrav način života, a posljedice odnosno bolesti osjete se tek nakon nekoliko desetljeća, upozorio je na simpoziju "Nova dostignuća i izazovi suvremene kardiovaskularne medicine" što se održava na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci dekan Medicinskoga fakulteta Tomislav Rukavina.

Simpozij je organiziran uoči Svjetskog dana srca, sudjeluju kardiolozi iz Danske, Njemačke i Hrvatske. Preventivne aktivnosti, različite kampanje te napredak medicine iz godine u godinu ipak uspijevaju smanjiti stopu smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila, kaže pročelnik Zavoda za kardiovaskularne bolesti KBC-a Rijeka Luka ZaputovićSa simpozija izvještava Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.