Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve manje namirnica u Socijalnoj samoposluzi

05.10.2014.

12:57

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo osam stotina riječkih obitelji jednom mjesečno besplatno dobiva paket živežnih namirnica iz Socijalne samoposluge koja, kao i ostatak društva, itekako osjeća vrlo tešku ekonomsku situaciju u Hrvatskoj. Ipak, zahvaljujući donacijama građana, osiguran je priljev od četiri do pet tona hrane mjesečno.

Nakon kolovoške stanke, riječka Socijalna samoposluga, prvi takav dućan u Hrvatskoj u koji najsiromašnije obitelji iz Rijeke i okolice mogu bez novca doći do paketa namirnica i duševne hrane, riječi nade kao odgovor na njihove egzistencijalne probleme, početkom rujna ponovno je otvorila vrata na adresi Brajda 7 na maloj tržnici.

Socijalnu samoposlugu "Kruh svete Elizabete" prije tri godine pokrenuli su volonteri riječkoga Franjevačkog svjetovnog reda. I ovaj se dućan nalazi u sve težoj situaciji, a prema riječima volonterke Nele Pujić, plan je prije svega opstati kako bi socijalno ugroženi građani i dalje mogli dobivati kakvu-takvu pomoć.

Korisnika je sve više, a zbog nedostatka donacija, volonteri su morali smanjivati pakete pomoći korisnicima. Svakog mjeseca u Socijalnu samoposlugu dolazi oko 750 korisnika, a svatko od njih ima barem još tri člana obitelji. Donacijom riječkih ugostitelja što su sudjelovali u "Tjednu liganja i smokava" police Samoposluge su se napunile, no namirnice su vrlo brzo otišle u ruke potrebitih. 

Nastavlja se prikupljanje donacija građana u trgovačkim centrima subotom. Potrebne su sve trajne namirnice - prije svega mlijeko, zatim brašno, ulje, šećer... Za prikupljanje se brine desetak stalnih volontera, a ukupno u Socijalnoj samoposluzi volontira oko 200 Riječana - od srednjoškolaca do umirovljenika, uključujući i psihologe te pravnike. O radu i potrebama Socijalne samoposluge javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.