Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve više lažnih recepata - najtraženiji narkotici i tablete za smirenje

17.03.2019.

09:29

Autor: HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U ljekarnama je sve više krivotvorenih recepata. Lani ih je bilo tristotinjak. Ilegalnim putem građani najčešće pokušavaju doći do narkotika, tableta za smirenje, ali i onih za erektilnu disfunkciju. Nedavno su recepti ukradeni iz jedne riječke liječničke ordinacije.

U posljednjih 18 dana pacijenti su krivotvorili recepte čak pet liječnika. Osim što uzimanje lijeka po vlastitom nahođenju može ugroziti zdravlje, to je i kazneno djelo. Lijekovi se sve češće kupuju putem interneta, a i u ljekarnama ih se nastoji dobiti krivotvorenim receptima Najtraženije su tablete za smirenje, erektilnu disfunkciju i narkotici.

Iz jedne riječke ordinacije nedavno su ukradeni recepti. "Provala se dogodila prije otprilike mjesec dana. Tom prilikom ukradeni su i pečati ordinacije", govori liječnica obiteljske medicine Berislava Popović i dodaje da je provalnik očito imao namjeru krivotvoriti recepte. Pretpostavlja da se netko htio domoći lijekova iz skupine anksiolitika ili opioida, koji se dobivaju na liječnički recept.

U ljekarni u Županji pacijentica je narkotike pokušala dobiti dva dana zaredom. Krivotvorila je recepte dviju liječnica - ljekarnice su na prvom prepoznale da je nepravilno napisan te kopirani pečat, a na drugom, koji je zaista napisala i potpisala liječnica, pacijentica je "na svoju ruku" nadopisala još jedan lijek. Liječnici su obaviješteni o krivotvorenim receptima i sve je prijavljeno Liječničkoj komori i policiji.

Krivotvoreni recepti, kažu ljekarnici, sve su učestaliji. Lani ih je bilo tristotinjak. Ljekarnici surađuju s liječnicima, ali i policijom, no problem je nemoguće riješiti bez potpore HZZO-a i Ministarstva zdravstva. Liječnici upozoravaju pacijente da ne konzumiraju lijekove bez konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom jer posljedice mogu biti pogubne za organizam. Cijeli prilog pogledajte na mrežnim stranicama HRT-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.