Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve više zahtjeva za energetsko certificiranje objekata

08.01.2014.

11:48

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novost u zakonu je obvezno energetsko certificiranje nekretnina koje se prodaju. Provjerili smo jesu li učestali pozivi tvrtkama ovlaštenim za certificiranje i koliko postupak košta?

Iako su brojne agencije povukle oglase za prodaju nekretnina za koje certifikat još nije izdan, Ministarstvo graditeljstva tumači da oglašavanje bez certifikata nije kažnjivo djelo, no ako vlasnik kupcu prije prodaje ne pokaže energetski certifikat stana bit će kažnjen s pet do deset tisuća kuna.

Certificiranju podliježu sve zgrade koje se griju iznad 12°C i veće su od 50 četvornih metara, a to je 70% stanova, rekao nam je Damir Filipović iz riječkog ureda Green Energy Experta. Novogradnje bez tog dokumenta ne mogu dobiti uporabnu dozvolu, a od Nove godine učestali su pozivi ovlaštenim certifikatorima.

O cijeni usluga Filipović kaže: Cijena ovisi o veličini objekta. Nekakva prosječna cijena za stanove je oko 1500 kuna, zavisi od veličine i oblika stana, može biti par stotina kuna više ili manje. Kod postojećih zgrada je potrebno napraviti takozvani energetski pregled: gleda se vanjska ovojnica zgrade, fasada, otvori, dimenzije, materijali od kojih su napravljeni, sustavi grijanja i hlađenja, da bi se moglo izračunati propuštanje toplinske energije. Nas kontrolira Ministarstvo graditeljstva, mi smo dužni u roku od osam dana nakon izvještaja, odnosno certifikata o energetskom pregledu, kopiju dostaviti Ministarstvu.

Poslušajte što je još od Damira Filipovića o energetskom certificiranju doznala Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.