Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svi sveti: blagdan kada se sjećamo onih koji više nisu s nama

01.11.2021.

07:57

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Svi sveti, ili na latinskome Sollemnitas Omnium Sanctorum, svetkovina je u rimokatoličkoj Crkvi koja se obilježava prvoga dana mjeseca studenoga, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. U Republici Hrvatskoj taj je dan neradni.

Blagdan Svih svetih počeo se slaviti od 4. stoljeća, a prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. (731. - 741.) premjestio ga je na 1. studenoga, kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhainom, koji je označavao Novu godinu.

Na taj je dan u našim krajevima običaj da se obilaze groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga. 

Župa sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali slavi svoje nebeske zaštitnike. Svetu misu u 8 sati predvodi župnik Luka Pranjić, a onu u 11 sati generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će misu u 15 sati, a nakon toga će kod središnjeg križa na groblju Kozala moliti odrješenje za sve pokojne.

Na gradskim grobljima Zamet, Drenova i Trsat mise će se služiti u 15 sati, a u ostalim župama Riječke nadbiskupije prema župnom rasporedu. 

Na Dušni dan u utorak 2. studenoga, u Župi Kozala sveta misa na talijanskom jeziku služit će se u 15 sati u kripti crkve, a u 18 sati na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi će je predvoditi župni vikar Luka Klarica.

Poslušajte što je Vladimir Jurić zabilježio na gradskom groblju Trsat:

Na Trsatu, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.