Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan broja π: 3.14159265358979323 846264338327950288...

14.03.2020.

13:40

Autor: Neva Funčić

Međunarodni dan u slavu najpoznatijeg iracionalnog broja (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Međunarodni dan u slavu najpoznatijeg iracionalnog broja (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Foto: - / -

Svjetski dan broja pi obilježava se 14. ožujka. Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj odnos je opsega i promjera kruga. U široj uporabi koristi se naziv pi, a bilježimo ga malim grčkim slovom π. Na isti dan 1879. godine rođen je i Albert Einstein, jedan od najvećih fizičara svih vremena.

U SAD-u se današnji dan slavi i natjecanjima u jedenju pita, a u Princetonu svake godine organiziraju natjecanje u prerušavanju u Einsteina. Prvi koji je odlučio proslaviti dan broja pi, 1988. godine, bio je fizičar Larry Shaw. Sa svojim je kolegama promarširao kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu, nakon čega su jeli voćne torte. Idućih su godina to bile pizze, a najvažnije je da je jelo okruglog oblika.

Pi je iracionalan broj i nemoguće ga je prikazati kao razlomak. Prvom računalu 1949. trebalo je 70 sati da otkrije prvih dvije tisuće decimala broja pi. Koristili su ga još Babilonci prije 4000 godina, a tek je 1706. engleski matematičar William Jones odabrao grčko slovo π kao simbol ovog broja. 

U epizodi "Zvjezdanih staza" Wolf in the Fold, Spock uništava zlo računalo tako da mu naredi da izračuna posljednju znamenku broja pi. 

Kotač i krug javljaju se svugdje, tumači Sanja Rukavina, profesorica matematike sa Sveučilišta u Rijeci. Svatko je već u osnovnoj školi naučio odnos promjera i opsega kruga, a zanimljivost broja je da ima nebrojeno decimala. U svijetu postoje brojni klubovi broja pi, a u svakome bar jedan član mora napamet znati prvih sto decimala broja 3,14. Profesorica Rukavina kaže kako je broj pi matematičarima uvijek zanimljiva tema. Poslušajte razgovor:

Sanja Rukavina o broju pi, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.