Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan smijeha - koliko se Riječani smiju?

10.01.2014.

14:45

Autor: Nikolina Deranja / Mario Harapin / B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan smijeha. Ili nije? U Hrvatskoj se taj dan obilježava u siječnju, a u ostatku svijeta prve nedjelje u siječnju. Znate li koliko je smijeh zdrav i kako je uopće došlo do pogreške koju "vučemo" već godinama?

U odrasloj dobi dnevno se nasmijemo jedva 15 puta, a djeca se smiju najmanje 300 puta u 24 sata? Smijeh i njegove dobrobiti nisu nepoznanica za ljudski rod tisućama godina unazad, kao ni obuzdavanje i represija humora i smijeha u totalitarnim režimima pod utjecajem religije i dogme. Lijepo, zdravo i iskreno smijanje smanjuje opću napetost, stres i anksioznost, poboljšava cirkulaciju i imunitet organizma, a smiješno je da one rigidne i krute lažne moraliste - zbunjuje.

No Svjetski dan smijeha u svijetu se obilježava početkom svibnja. Spomenemo li i da je prvi put ovaj dan obilježen upravo 11. siječnja, postaje razumljivo otkud potječe zabuna. Na Korzu smo provjerili znaju li Riječani za dobrobiti smijeha, a kako je došlo do zabune u datumu obilježavanja, objašnjava autor Kalendara zdravlja doktor Ognjen Brborović sa zagrebačkoga Medicinskog fakulteta:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.