Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan srca: bolje spriječiti nego liječiti

28.09.2014.

08:10

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pušenje, alkohol, tjelesna neaktivnost i nezdrava prehrana četiri su vodeća rizika za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila, od kojih umire polovina stanovništva, upozoravaju stručnjaci.

Svjetski dan srca u nedjelju 28. rujna u Rijeci i Opatiji obilježit će se bogatim programom - demonstracijom pružanja prve pomoći na lutkama, savjetima kardiologa o prevenciji bolesti srca te mjerenjem tlaka i šećera u krvi na riječkom Korzu od 10 sati. Slijedi šetnja do Molo longa te vožnja turističkom brodom, koji kreće u podne, do Opatije na zdravu užinu u Thalassotheraphiju.

Nakon toga će se u opatijskom hotelu Continental kušati zdrava čokolada i birati najbolji zdravi kolač što su ga pripremili građani. Programom se želi potaknuti zdrav način života - zdrava prehrana i tjelesna aktivnost - kako bi se spriječile bolesti srca, od čega umire polovina stanovništva, ističu pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Gotovo pet stotina ljudi lani je u Primorsko-goranskoj županiji prijevremeno umrlo zbog bolesti srca, kaže Malatestinić, ali ohrabruje da je razina smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u našoj županiji ipak u padu. Čak 80 posto tih preranih smrti može se spiječiti nadzorom četiri vodeća rizika: pušenja, tjelesne neaktivnosti, alkohola i nezdrave prehrane, tvrdi Mićović. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.