Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tarik Filipović: Spolnost treba detabuizirati!

16.02.2023.

14:55

Autor: Nenad Lučić

Tarik Filipović u društvu članova Kotar teatra, nakon izvedbe monodrame "Seks i glad" u Delnicama

Tarik Filipović u društvu članova Kotar teatra, nakon izvedbe monodrame "Seks i glad" u Delnicama

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nova, 8. po redu kazališna sezona u Delnicama i Gorskom kotaru otvorena je ovotjednom izvedbom hit predstave „Seks i glad“, glumca Tarika Filipovića. Kako osmisliti monodramu, koja progovara o ljudskoj seksualnosti i uključuje komunikaciju s publikom, te pritom izbjeći moguće banalnosti, bilo je jedno od ključnih pitanja tijekom rada na predstavi? 

Uprizorenje monodrame o ljudskoj seksualnosti vrlo zahtjevan posao koji autora suočava s brojnim izazovima, potvrđuje Tarik Filipović, te pridodaje kako mu se sve što je na tu temu gledao činilo pomalo trivijalno i jeftino prodavano. 


Riječ je, ističe poznati glumac, o nečemu što treba detabuizirati, te promatrati spolnost, kao nešto normalno. 


Nadam se da sam u tome uspio, kaže Filipović, jer nakon trideset i tri izvedbe nije bilo prigovora, a reakcije na predstavu, kreću se od sviđanja do oduševljenja, pa autor i izvođač „Seksa i gladi“, zaključuje kako je, razmišljajući o reakcijama, od publike očekivao puno, a dobio i više od prvotnih očekivanja. 


I sve to u zemlji gdje brojne teme, uključujući i seksualnost, nerijetko potiču konzervativno-liberalne rasprave, pri čemu često prevladava mišljenje da, za razliku od urbanih, manje sredine na govorenje o spolnosti reagiraju konzervativnije.


Da baš i nije tako potvrđuje iskustvo Tarika Filipovića, koji kaže da ponekad reakcije publike u Zagrebu znaju biti takve, da glumac ima osjećaj kako ne nastupa u metropoli.


S druge strane, za pretpremijeru monodrame „Seks i glad“ odabrao je Vitez u Bosni i Hercegovini, gdje je, poput one u Delnica, reakcija gledatelja bila fantastična. 


Tijekom izvedbe, ističe Filipović, pratim kako publika reagira na neke dijelove teksta, čije se poruke naziru „između redova“, zbog kojih je predstava nastala. 


Monodarama nije nastala da bi se nasmijalo publiku, već se kroz homor želi progovoriti o nekim stvarima vezanim uz povijest ljudske seksualnosti, uz ostalo i na činjenicu da je ona u prapovijesti počivala na matrijarhatu i društevnoj dominaciji žena. 


Seksualnost i njezino poimanje u današnjem demokratskom okruženju mogla bi se odrediti rečenicom iz predstave, koja kaže – dok nikome ne nanosite bol možete raditi što želite. 


U društvu Tarika Filipovića prisjetili smo se s razlogom dijela njegove karijere, kada se glumački prvi put autorski i izvedbeno odlučio okušati u monodrami, jer inspiracija za nju bio je trener svih trenera, nedavno preminuli Miroslav Ćiro Blažević


S Tarikom Filipovićem je razgovarao Nenad Lučić 

Tarik FIlipović u Leksikonu Radio RIjeke

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.