Hrvatski radio

Radio Rijeka

Termoelektranu Plomin C gradit će Japanci

02.09.2014.

15:42

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Japanska tvrtka Marubeni tvrtka je s najbolje ocijenjenom ponudom za izgradnju i upravljanje temoelektranom Plomin C, pa s njom Hrvatska elektroprivreda počinje završne pregovore. Sve bi moglo biti dogovoreno do kraja ove godine.

Od ukupno tri zaprimljene ponude, HEP je za završne pregovore odabrao japanskog ponuditelja. Druga je na listi ponuda konzorcija tvrtki Abeinsa i Daewoo, dok je trećerangirani ponuditelj Edison. Čak tri kvalitetne ponude za izgradnju termoelektrane Plomin C uspjeh su s obzirom da vrijednost projekta premašuje 800 milijuna eura. Za Marubenijevu ponudu prevagnuo je i tehnički i ekonomski element ponude, kao i njezina kompleksnost.

Pregovori s Marubenijem, čiji je glavni isporučitelj opreme i radova francuski Alstrom, sada i formalno započinju i očekuje se da bi trebali trajati do kraja ove godine. Tako bi se početkom 2015. godine ili potpisao ugovor s japanskim partnerom ili odustalo od te ponude i krenulo u pregovore s drugim, odnosno trećim ponuditeljem, pojašnjavaju iz HEP-a.

Sada je na redu najvažniji dio procesa odabira partnera za Plomin C - "fino podešavanje" ponude, odnosno pregovori u kojima će se dogovarati pojedini detalji. Projekt Plomin C obuhvaća izgradnju zamjenskoga bloka za prvi blok TE Plomin, a predviđena snaga novog bloka je 500 megavata. Početak radova predviđen je za sljedeću godinu, a postrojenje bi u pogonu trebalo biti 2019. 

Marubenija će financijski pratiti jedna od dviju japanskih razvojnih banaka, što će biti prvi put da jedna velika financijska institucija s Dalekog Istoka financira projekt u Hrvatskoj. To je velika prilika za Hrvatsku jer ovako velike financijske institucije obično ne ulaze na neko tržište samo zbog jednog projekta. Marubeni već na svojoj listi dobavljača opreme ima niz hrvatskih tvrtki, koje će financijski pratiti hrvatske komercijalne banke i HBOR.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.