Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:45 / 27.08.2014.

Autor: Olivera Vinković

Tko će uloviti najveću ribu?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Omišalj na otoku Krku i ove je godine jedno od središta natjecanja u "big game" ribolovu, odnosno lovu na tunu i ostale velike ribe.

Lov na velike ribe štapom - tune, iglune, gofove, lampuge itd. - ima stroga pravila: uz skipera, na jednom brodu smiju biti do četiri člana ekipe. Loviti se može s najviše četiri štapa, a s ulovljenom ribom smije se boriti samo jedan član ekipe sve dok je ne privuče na pet metara od broda. Ne smiju se upotrebljavati živi mamci, kao ni harpuni. Minimalna propisana težina tune je 50 kg, a natjecatelji moraju puštati slučajno uhvaćene primjerke ugroženih ribljih vrsta, morske pse i svu ribu koja je ispod propisane težine. Ukupno se smije uloviti do 620 kg tune plavih peraja - sve više od toga vraća se u more.

U akvatoriju Kvarnerskog zaljeva od 27. do 30. kolovoza natjecat će se tridesetak zaljubljenika u lov na velike ribe pomoću štapa. Projekt u organizaciji Kluba za sportski ribolov na moru Big Om iz Omišlja postaje kvarnerski i hrvatski brend, a prepoznalo ga je i Ministarstvo turizma koje je ove godine pokrovitelj manifestacije.

Big fishing poznat je u svijetu i održava se uz obale SAD-a, Južne Amerike, Novog Zelanda i Mediterana, a u poslijednje vrijeme i Jadrana. Elitni je to sport u koji zaljubljenici ulažu mnogo novca i mogu biti promotori Hrvatske u svijetu. Hrvatski Jadran prepun je tune, a time i još primamljiviji natjecateljima tog atraktivnog sporta.

Hrvatski savez za športski ribolov na moru ove je godine organizirao i prvo Državno prvenstvo u big game ribolovu. Tako će Omišalj, osim međunarodnome natjecanju, biti domaćin i trećem kolu državnoga prvenstva. O big fishingu u Omišlju Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.