Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko među novinarima najtanje reže pršut?

10.08.2014.

10:45

Autor: Vesna Korić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na jedinstvenom svjetskom natjecanju u ručnom rezanju pršuta, sinoć u Krku, u jakoj konkurenciji osam novinarskih ekipa, među kojima je bila i jedna iz Slovenije. Prvo mjesto osvojila je ekip HRT centra Rijeka. Zabilježili smo i atmosferu Lovrečeve.

Natjecanje u ručnom rezanju pršuta odžano je u okviru Krčkog sajma, tradicionalne manifestacije koja se u gradu Frankopana održava već gotovo pet stoljeća. Najtanje i najdulje komade pršuta i to bez posebnih priprema, narezali su kolege Vesna Korić i Branimir VincetićTo je još jedan značajan uspjeh riječkog HRT-ovog centra koji je na prvom Svjetskom natjjecanju u ručnom rezanju pršuta održanom prije dvije godine na Krčkom sajmu, osvojio titulu vicešampiona.

Otok Krk je u kišnom srpnju imao manje turista nego lani, ali još ima vremena za popravljanje minusa. Među događanjima koji tome pridonose je tradicionalni Krčki sajam - jedistvena manifestacija koja se u gradu Frankopana održava već gotovo pet stoljeća. Ulice, trgovi i krčka riva pretijesni su za brojne posjetitelje sajma. Tijekom tri dana u Krku se trguje, zabavlja, kušaju autohtoni domaći specijaliteti, uči o starim zanatima, vještinama.

Prvi krčki sajam održan je 1524 godine. Na trodnevno sajmovanje stizali su trgovci iz cijele Europe. Danas iz europskih zemalja na krčku feštu stižu turisti. Trenutno na otoku boravi 40.000 gostiju i sasvim sigurno svi dođu barem jedan dan u grad Krk. Procjenjuje se da tijekom tri dana u Gradu bude oko 60.000 posjetitelja. koji tope krčke turističke minuse. Atmosferu Lovrečeve bilježila je Vesna Korić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.