Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tradicijska regata ''Krčka jedra''

15.08.2014.

08:15

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Regata tradicijskih plovila, 17. Krčka jedra, isplovit će iz luke grada Krka točno u podne, u petak 15. kolovoza. Posebno mjesto na regati imat će ''Bodulka'' i ''Bodul''.

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale, iz Krčke će se luke otisnuti brojna tradicijska plovila na 17. regati Krčka jedra.

Razapeta jedra na drvenim brodicama danas bude uspomenu na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo osnova ekonomije. Opstanak na nekoć izoliranom, takozvanom malom kontinentu, bio bi nemoguć bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja, vina ili drva. Tako je bilo oduvijek ili barem unatrag tri tisuće godina koliko traje urbana prošlost grada Krka.

Drevni grad i danas živi tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a doživljaj regate s Gradske rive, krčkih zidina ili Frankopanskog kaštela, uistinu je poseban, tvrde turistički djelatnici Krka. Organizaciju regate potpisuje najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali Plav. Posebnu pozornost na ovoj će regati dobiti pasara Bodulka i guc Bodul, nedavno oživljena tradicijska plovila, koji na zadovoljstvo mnogih ljubitelja maritimne baštine svakodnevno krase Krčku luku. 

Završetak plova je u 17 sati, a nagrade će biti podijeljene u 19 sati na Krčkoj rivi, nakon čega za sve natjecatelje, ali i ostale posjetitelje, slijedi dobar provod uz glazbu uživo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.