Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tradicionalna hrvatsko-slovenska akcija čišćenja vodotoka Kupe

05.04.2014.

14:32

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz gornji tok rijeke Kupe u Gorskom kotaru danas je po 9. put organizirana tradicionalna međunarodna akcija čišćenja riječnih obala i korita. Projekt 'Eko-Kupa' samo je jedan od dokaza uspješne suradnje lokalnih udruga na ovom dijelu pograničnog područja Hrvatske i Slovenije, a njihovom pozivu su se odazvali i brojni sudionici iz drugih dijelova Hrvatske.

Više od dvije stotine sudionika akcije  pristiglo je iz desetak eko-škola, nekoliko ronilačkih klubova i rafting agencija, pa je unatoč kišovitom vremenu  predsjednik  Udruge Kupa iz naselja Brod na Kupi Davorin Klobučar već nakon početka posla nije sumnjao u uspješan ishod  čišćenja obala i korita vodotoka: bez obzira na vremenske neprilike ronioci će posao odraditi u vodi, rafteri su sa čamcima na Kupi, a pješačke će skupine obilaziti obale vodotoka kako bi se sakupilo što više odbačenoga smeća.

Ovogodišnja je akcija prva nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, pa se, kako ističe Davorin Klobučar i vrednuje na drugačiji način. Ovaj projekt međunarodne ekološke akcije je obuhvaćen  zajedničkim europskim projektom Život bez granica. Tako da će ovu akciju podržati i jednim dijelom sufinancirati Europska unija. U sklopu velikog projekta dokazujemo da granice ovdje praktički nema, jer se mi svi zajedno brinemo o očuvanju rijeke Kupe, što je bitan preduvjet za turistički razvoj ovih prostora, rekao je Klobučar.

Kako na akciji u dolini Kupe pretežito sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola za njih je i ove godine organizirano prigodno ekološko predavanje o važnosti očuvanja voda. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.