Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tragedija podmornice "Medusa": osam desetljeća na dnu istarskog akvatorija

03.03.2021.

13:27

Autor: Alen Čemeljić

Morske dubine kriju nevjerojatne priče (Foto: Danijel Frka)

Morske dubine kriju nevjerojatne priče (Foto: Danijel Frka)

Foto: - / -

Danijel Frka, naš istraživač podmorja, odveo nas je danas u programu Radio Rijeke u dubine istarskog akvatorija, gdje se nalazi potopljena talijanska podmornica "Medusa". Potopljena je 30. siječnja 1942. godine.

Dvije su poznate lokacije potopljenih podmornica u Jadranu, kaže Danijel Frka. Jedna se nalazi blizu Trsta, a druga je "Medusa" koja je potopljena u istarskom akvatoriju.

Radilo se o velikoj tragediji jer se na njoj, osim posade, u trenutku potapanja nalazilo i šestero nastavnika i 21 kadet iz Podmorničke škole u Puli. Naime, kada je na nju naletila britanska podmornica "Thorn", polaznici akademije izvodili su vježbe zaranjanja.

Englezi su ispalili četiri torpeda; tri su promašila cilj, ali četvrti je bio koban za "Medusu" i za gotovo sve mornare. Spasila su se samo dvojica. Posada je inače brojila četiri časnika te 32 dočasnika i mornara.

Podmornica "Medusa" izgrađena je u talijanskom brodogradilištu Monfalcone, ali ta su se plovila gradila i u brodogradilištima na našoj obali još u doba Austro-Ugarske, kada su se, priča Danijel Frka, izvozile u Dansku.

U doba Jugoslavije podmornice su se, prema nacrtima koji su se radili u Zagrebu, sklapale u Puli i u Rijeci. Bilo smo jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je znala proizvoditi tu vrstu plovila, kaže naš sugovornik. Poslušajte razgovor s Danijelom Frkom:

Podmornica Meduza - 1. dio, pripremio Alen Čemeljić

Podmornica Meduza - 2. dio, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.