Hrvatski radio

Radio Rijeka

Treći dan goranske ledene blokade

03.02.2014.

09:49

Autor: Nenad Lučić / Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedina dobra vijest iz Gorskog kotara danas jest da je vremenska situacija, uz nešto manje oborina, ipak donekle povoljnija. Još uvijek traju elektroopskrbni i prometni problemi, nastali zbog urušavanja stabala, lomova grana i pucanja električnih vodova. Primorsko-granski župan Zlatko Komadina izvijestio je jutros da je održan sastanak s predstavnicima Prometne policije i Stožera za zaštitu i spašavanje. U tijeku je dostava agregata za Čabar, Mrkopalj i Begovo Razdolje.

U Gorskom kotaru je i noćas, osim snijega, padala i ledena kiša. Jutros su na goranskom području učestali nestanci struje. Bez nje su već treći dan stanovnici Čabra, a vrlo ozbiljnih kvarova ima i u drugim dijelovima Gorskog kotara, posebno u općinama Mrkopalj i Fužine. Bez struje su u Delnicama, Fužinama, Mrkoplju, Gerovu, Brodu na Kupi, Moravicama, Ljuboštini, Lukovdolu, Ponikvama, Osojniku i Gorencima. U prekidu su telefonske linije s Čabrom, Gerovom i Tršćem.

U Čabru je trenutno smještena Hitna medicinska služba iz Prezida te deset pripadnika HGSS-a. Policijska postaja u Čabru ima agregat, a jedina crpka za opskrbu gorivom je ona u Gerovu.

Trenutno su sve zatvorene ceste prohodne za interventna vozila i službe, osim ceste prema Plešcu. Još uvijek je zatvorena stara cesta kroz Gorski kotar na dijelu Kikovica-Gornje Jelenje-Sopač. Na autocesti između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1 ukinuti su zimski uvjeti jutros u 8:45, između čvorova Vrata i Bosiljevo 2 i dalje ima problema s tunelskom rasvjetom i signalizacijom zbog povremenih nestanaka struje.

Željeznička pruga zatvorena je između kolodvora Ogulin i Rijeka, pa neće voziti putnički vlakovi Rijeka-Moravice-Ogulin, priopćili su jutros iz Hrvatskih željeznica. Iznimka su dva putnička vlaka na relaciji Zagreb-Ogulin-Rijeka i obratno, čije putnike između Ogulina i Rijeke prevoze autobusi. Brzi vlakovi na relaciji Šapjane-Rijeka-Šapjane zamijenjeni su autobusima.

Zbog svega toga i danas dežurne službe imaju puno posla na terenu. Djelatnici Hrvatske elektroprivrede su na terenu s pojačanim ekipama iz Rijeke i Hrvatskog primorja, a na uklanjaju stabala s prometnica zajedno rade cestarske službe, vatrogasci i šumari.

U školama Gorskoga kotara danas nema nastave. Župan će danas posjetiti ozlijeđenog i u KBC-u zbrinutog vatrogasca Luku Miškulina. Vatrogasac je izvan životne opasnosti, a župan Komadina zahvalio je svim ljudima koji rade na otklanjanju kvarova u Gorskom kotaru jer rade uvjetima opasnim po život. Poslušajte javljanje Nenada Lučića iz Delnica u podnevne vijesti i izjavu župana Zlatka Komadine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.