Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tuča uništila goranski urod bobičastog voća!

29.05.2014.

17:08

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz kišu i pljuskove, u nekim dijelovima Gorskog kotara je proteklih dana bilo i kratkotrajne, ali iznimno jake tuče koja je, nakon zimskog ledoloma početkom veljače, nanijela dodatne i posebno velike štete poljoprivrednicima Općine Fužine. Uništeni su gotovo svi nasadi bobičastog voća.

Procijenjene štete vjerojatno nisu dovoljne za proglašenje elementarne nepogode, no proizvođačima, uz bolju zaštitu od tuče, dugoročno treba pomoći osiguravanjem povoljnije cijene vode za zalijevanje  uroda, kaže predsjednik Općinskog vijeća Fužina Damir Zanoškar.

Ističe da su uništeni svi nasadi bobičastog voća, naročito na području Liča, Fužina i dijelom Vrata. Grude leda veće od lješnjaka nekim su obiteljima u samo pola sata uništile sav prihod planiran u ovoj godini. Rod jagode je stopostotno uništen, dok su višegodišnje sadnice borovica, ribiza i drugih vrsta uništene više od 80 posto. Prva brza procjena, zaključuje Zanoškar, je da šteta iznosi preko 500 tisuća kuna. Poslušajte izjavu!   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.