Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turistički vlakić putovima Parenzane

17.04.2014.

11:53

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odavno zamrlu željezničku prugu Parenzanu koja je u pretprošlom stoljeću povezivala Istru s Italijom oživio je zajednički hrvatsko-slovensko-talijanski projekt turističkoga vlakića. Vožnjom turisti upoznaju istarsku kulturu i gastronomiju.

Turisti današnjice traže doživljaj i priču, pa je istarski projekt Parenzana dobar primjer upravo za to. Parenzana je bila željeznička pruga koja je u 19. stoljeću povezivala Trst, Poreč i Kanfanar, no kasnije su tračnice skinute i pruga pomalo zarastala u travu. Put prugom dugom 123 kilometra trajao je više od sedam sati.

Zajedničkim projektom Italije, Slovenije i Hrvatske, trasa pruge se počela obnavljati, pa je tako uređena staza od Vižinade do Motovuna i njome su počeli voziti turistički vlakići. Putnici u vlaku mogu čuti priču o Velom Joži, vampiru Juri Grandu, a na jednoj od postaja - Rakotule - kušati autohtona istarska jela i vina. Vlakićem se provozala Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.