Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Gorskom kotaru 7 tisuća ljudi bez struje

04.02.2014.

22:16

Autor: Nenad Lučić / Josip Krmpotić / Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros nije bilo novih oborina, no bit će potrebno još puno truda i vremena da se nakon ledene kiše, koja je u danima vikenda pogodila taj kraj, život koliko-toliko normalizira.

Djelatnici Hrvatske elektroprivrede uspjeli su dijelom stabilizirati opskrbu strujom u nekim goranskim naseljima, poput Delnica, gdje je povremeno dolazilo do prekida na mreži. Struju su iznova dobila i neka naselja uz rijeku Kupu.

Još uvijek je u prekidu promet prugom između Rijeke i Ogulina. Prijevoz putnika iz Rijeke do Ogulina, ali bez zaustavljanja na uobičajenim stanicama vlaka, organiziran je autobusima, a dalje se prema Zagrebu ide vlakom. Zbog izuzetno loše situacije na slovenskim prugama, međunarodni promet između Rijeke i Ljubljane zasad se također odvija autobusima u vrijeme polaska vlakova iz Rijeke, odnosno Ljubljane. Putnici se prevoze do Šapjana, gdje presjedaju u autobuse koji nastavljaju put prema odredištima. O normalizaciji željezničkog prometa u Gorskom kotaru i Sloveniji zasad je gotovo nemoguće govoriti jer su štete na vodovima ogromne.

Međutim, situacija je daleko od stabilne u onim dijelovima Gorskoga kotara gdje je dio stanovnika već četvrti dan bez struje. Posljedice kvarova na elektromreži i dalje se najviše osjećaju u Čabru i okolici, crnoluškom kraju, općinama Fužine i Mrkopalj te dijelu naselja na području Vrbovskog.

Ukupno sedam tisuća kućanstava nema struje. Velikih problema ima i u zbrinjavanju zamrznutih namirnica. Na tim se područjima teškoće, posebice u napajanju strujom vodoopskrbnih postrojenja, nastoje ublažiti nakon jučerašnje dopreme agregata. No i dalje ima velikih problema s telefonijom.

Danas će na terenu pojačano pojačane ekipe HEP-a sa sedamdesetak ljudi. Radit će i brojni djelatnici cestarskih službi, vatrogasci i šumari na uklanjanju srušenih stabala s još uvijek velikog broja neprohodnih goranskih cesta. U takvoj prometnoj situaciji kao posebnost zvuči podatak da je s područja Čabra do Delnica jutros uspio doći autobus iz Prezida.

Intenzivno će se danas raditi i na željezničkoj pruzi kroz Gorski kotar, kako bi se pokušao ponovno uspostaviti promet. Nastava je danas održana samo u Osnovnoj školi Skrad, a ni sutra je neće biti u Lokvama, Fužinama, Čabru, Brod Moravicama i Mrkoplju.

Vremenska prognoza za danas predviđa povremene oborine, više u drugom dijelu dana - u Primorju i Lici kiša, u Gorskome kotaru snijeg, a ponegdje je ponovno moguća i ledena kiša.

Iz Gorskoga kotara javlja se Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.