Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Gradu Rijeci zadovoljni tijekom legalizacije bespravne gradnje

10.01.2014.

13:34

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija hvali se odličnim rješavanjem zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje: 16,22%. U Gradu Rijeci riješili su malo više: 16,25%. Hoće li trebati pomoć državne agencije?

Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama u Gradu Rijeci je donesen plan rada prema kom će se veći dio zahtjeva za legalizaciju riješiti do kraja 2015., a ostatak 2016. godine. Sa 16,25% riješenih predmeta Grad je iznad prosjeka koji na državnoj razini iznosi 7,10%, pa pročelnica Odjela gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog planiranja i građenje Ljiljana Buljan misli: da nam pomoć Agencije neće trebati. Riječ je o Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada.

Planirano je da petnaest službenika do kraja prošle godine mjesečno riješi po 120 predmeta, no samo u prosincu riješeno ih je dvostruko više. Do posljednjega dana 2013. riješeno je 1407 od ukupno 8 657 zahtjeva za legalizaciju. Buljan dodaje: U planu je riješiti 200 predmeta mjesečno i vjerujem da ćemo uspjeti u okviru tih brojki što znači da bismo mi do kraja 2015 imali riješeno 65% predmeta. To je zadatak koji je dalo Ministarstvo i mi od njih imamo potvrdu da za sada radimo dobro.

U obradi je 964 predmeta što će, uz već riješene, činiti 27% od ukupnog broja. Radi se na svim onim zahtjevima za koje je zatražena dostava dokumentacije ili se postupci već provode. Rok za dopunu dokumentacije je 60 dana ali je i velik broj zahtjeva za produženje roka jer ovlašteni inženjeri ne stižu izraditi toliki broj projekata, kojima se, uz predočenje ugovora o izradi, udovoljava. Osim toga brzina rješavanja ovisi i dobroj suradnji s gradskim Odjelom za komunalni sustav koji donosi rješenja o visini naknade te Odjelom za urbanizam koji štiti gradske interese kao vlasnika zemljišta.

Poslušajte što je zabilježila Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.