Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Nacionalni park Paklenica pušten ris Alojzije!

17.03.2020.

12:35

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Vedran Slijepčević / Udruga Biom

Foto: Vedran Slijepčević / Udruga Biom

Foto: - / -

Nakon Dorua, u Nacionalnom parku Paklenica u prirodu je pušten ris Alojzije koji je stigao iz Rumunjske u okviru LIFE Lynx projekta. Riječ je o nastavku suradnje međunarodnih stručnjaka na projektu čiji je cilj sprečavanje izumiranja risa u Dinaridima.

Opstanak populacije najviše ugrožava dugogodišnje parenje među bliskim srodnicima, a naseljavanjem jedinki iz Karpata unose se novigeni i oporavlja genska raznolikost dinarske populacije, podsjećjaju u priopćenju iz Udruge Biom.

"Ponosni smo što je Nacionalni Park Paklenica risu Alojziju postao novi dom. U LIFE Lynx projektu sudjelujemo od samog početka i velika nam je čast što možemo i izravno pomoći oporavku populacije risa. Nadamo se da će se Alojzije uistinu udomaćiti, zavoljeti Velebit i kod nas pronaći sve što mu treba", izjavila je ravnateljica JU NP Paklenica Natalija Andačić.

Zaslugom rumunjskih partnera projekta LIFE Lynx, Udruge za očuvanje biološke raznolikosti ACDB, odrasli mužjak težak 21 kg uhvaćen je na području Rumunjske prije mjesec dana. Prošao je sva potrebna zdravstvena i genetska testiranja te posebnim transportom prešao gotovo 1.300 kilometara do svog novog doma.

"Ovom risu odlučili smo dati ime Alojzije, u čast pokojnog inženjera šumarstva Alojzija Frkovića. Frković je bio jedan izuzetan čovjek koji je dao poseban doprinos praćenju populacije risa kao i hrvatskom lovstvu i na ovaj simboličan način želimo mu iskazati zahvalu", izjavio je Vedran Slijepčević u ime Veleučilišta u Karlovcu koje je partner na LIFE Lynx projektu.

Kretanje Alojzija pratit će pomoću telemetrijske ogrlice te mreže fotozamki postavljenih u šumama Like i Gorskog kotara. 

LIFE Lynx projekt se provodi u razdoblju 2017. - 2024. godine, pod sufinanciranjem Europske komisije, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Ureda za udruge Republike Hrvatske, Euronatur Fondacije te Ministarstva za okolje in prostor Republike Slovenije. Planirano je naseljavanje ukupno 14 risova iz Karpata u Dinaride, četiri u Hrvatsku te 10 u Sloveniju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.