Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Novalji uskoro solarna elektrana vrijedna 10 milijuna eura

13.08.2020.

10:38

Autor: Alen Čemeljić / Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U Novalji na otoku Pagu uskoro kreće gradnja solarne elektrane vrijedne 10 milijuna eura, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore. Riječ je o projektu austrijske tvrtke RP Global koja je u Hrvatskoj već realizirala vjetroelektrane u šibenskom zaleđu i u Dubrovačkom primorju.

U Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno 72 milijuna kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora porasla je za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu.
Podsjećamo, potkraj lipnja otvoreni su radovi na izgradnji najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj na otoku Cresu koja bi s proizvodnjom trebala početi krajem godine.

Sunčana elektrana Cres prostire se na površini od 17 hektara, a više od 20 tisuća solarnih panela bit će smješteno tako da omogućuju neometan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja.

Vjetroelektrane i solarni paneli su u prvoj polovici 2020. godine proizveli 10 posto svjetske struje, dok proizvodnja energije iz ugljena pada. Znanstvenici upozoravaju da su u narednom desetljeću potrebni veći rezovi stakleničkih plinova u energetskom sektoru kako bi se ograničile klimatske promjene i njihove negativne posljedice poput poplava, suša i gubitka bioraznolikosti. 

Proizvodnja struje vjetroelektranama i solarnim panelima je u prvoj polovici 2020. narasla za 14 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je 8,3 posto manje struje stiglo iz elektrana na ugljen, pokazao je izvještaj neovisnog energetskog think tanka Ember. Sveukupno je potražnja za strujom tijekom prvih šest mjeseci pandemije koronavirusa pala za 6 posto, stoji u izvještaju. Usprkos padu, elektrane na ugljen i dalje proizvode 33 posto svjetske struje.

Kako bi zadržali mogućnost da zagrijavanje Zemlje zadržimo na 1,5 stupnjeva Celzija, proizvodnja struje ugljenom mora pasti za 13 posto svake godine ovog desetljeća, priopćio je analitičar Embera Dave Jones. Najveći postotak struje iz obnovljivih izvora je u Europi (21 posto) i Velikoj Britaniji (33 posto). Kina je na 10, a SAD na 12 posto.
Proizvodnja iz ugljena je u SAD-u pala za 31, u Europi za 32 posto, dok u Kini taj pad iznosi samo dva posto.
Emberov izvještaj analizirao je podatke iz 48 država koje čine 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.