Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci opet moguć jednostavniji pregled jetre

20.09.2014.

13:51

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zavod za gastroenterologiju riječkog KBC-a dobio je od proizvođača na posudbu Fibroscan - sofisticiran medicinski uređaj za određivanje stupnja oštećenja jetre. Riječ je o metodi sličnoj ultrazvuku koja zamjenjuje biopsiju.

Fibroscan je prije godinu dana već bio na probnom radu u riječkom KBC-u. Tada je pregledano više od 600 pacijenata, a da nisu morali trpjeti bolnu biopsiju - vađenje komadića jetre iglom da bi se utvrdila fibroza ili masnoća u jetrenom tkivu.

Pregled Fibroscanom, doznajemo od pročelnika Zavoda za gastroenterologiju Davora Štimca, namijenjen je bolesnicima s kroničnim bolestima jetre, virusnim hepatitisom B i C. Pretragom liječnici mogu odrediti i stupanj masne infiltracije jetre alkoholnog oštećenja te kao posljedice kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.

Tijekom prošlogodišnjih pregleda pacijenata otkrivene su nove, ranije nepoznate mogućnosti Fibroscana i to u suradnji sa Zavodom za nefrologiju i dijalizu, pa je proizvođač odlučio uređaj ponovo vratiti u KBC da bi se istraživanja riječkih liječnika nastavila. Naime, upravo zahvaljujući tom uređaju otkrivene su promjene na jetri uvjetovane oštećenjem bubrega, promjene na jetri kod dijabetičara i kod preuhranjenih bolesnika.

Doktor Štimac podsjetio je da su rezultati otkrića objavljeni u prestižnim svjetskim medicinskim časopisima, a očekuje se da će daljnja primjena uređaja dovesti do potvrde istraživanja. No, u Zavodu se nadaju i da će Fibroscan trajno  ostati u Rijeci, prvenstveno zbog njegovog posebnog principa rada. Profesor Štimac dodaje i da je Fibroscan moguće od proizvođača kupiti, u pola cijene, nakon gotovo dvogodišnjeg istraživanja i korištenja na Zavodima za gastroenterologiju, nefrologiju i dijalizu. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.