Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci otvoren prvi područni ured pučke pravobraniteljice

17.11.2014.

14:51

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je danas, na Korzu 2a/1, otvoren područni ured pučke pravobraniteljice – prvi područni ured te državne institucije u Hrvatskoj.

Pučki pravobranitelj je opunomoćenik Sabora za promicanje i zaštitu ljudskh prava i sloboda. Imenuje ga i razrješuje hrvatski Sabor na vrijeme od osam godina, a Lora Vidović na toj je dužnosti od ožujka prošle godine. 

Na otvorenju ureda bili su i uzvanici, među kojima zastupnik u Saboru Furio Radin te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina. Na ulazu ih je dočekao aktivist Mićo Antolović s transparentom na kojem gradonačenika i župana optužuje za korupciju. (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

Osim zaštite zakonskih i ustavnih prava građana kad ih povrijede tijela javne vlasti, instituciji ombudsmana ili pučkog pravobranitelja građani se obraćaju kad smatraju da su diskriminirani, a štiti i prava osoba lišenih slobode. 

Svoju ulogu ta institucija može ispunjavati samo ako je neovisna i samostalna, stoji u Zakonu o pučkom pravobranitelju. Je li doista tako, svakih pet godina procjenjuje posebno tijelo Ujedinjenih naroda – Međunarodni koordinacijski odbor.

Hrvatska je ocjenjivanje prošla u srpnju i dobila reakreditaciju statusa, tumači Lora Vidović.

Kako bi bio što dostupniji građanima, ured pučke pravobraniteljice otvara svoje područne urede, a ovaj u Rijeci je prvi. Uskoro se otvara još jedan u Osijeku, a dogodine vjerojatno i u Splitu, najavila je Vidović.

U riječkom uredu radit će Dijana Kesonja, a građani koji imaju pritužbu mogu osobno doći u ured radnim danom od 8 do 16 sati, nazvati na telefone 689 735 ili 689 736, ili se javiti mailom na adresu info@ombudsman.hr. Na otvorenju ureda bila je Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.