Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci startala Regata tisuću otoka - fotogalerija

21.09.2014.

12:15

Autor: Boris Šmer / Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U podne iz Rijeke prema Tivtu u Crnoj Gori startala je Regata tisuću otoka.

18 od ukupno 20 jahta iz 14 zemalja, koje sudjeluju u regati, se je okupilo u  Rijeci kako bi započela ovu jedinstvenu utrku tijekom koje će morati preći 277 nautičkih milja u jednom smjeru i navigirati oko više od tisuću jadranskih otoka te doći do marine Porto Montenegro u Tivtu.

Drugi dio etape je u povratnom smjeru prema Rijeci. Najviše pažnje privući će, sigurno, tridesetmetarski Esimit Europa 2, koji plovi pod zastavom Europske unije i koji je do sada ostvario značajne rezultate na brojnim svjetskim regatama. Njegova je zadaća zbližavnje i povezivanje ljudi iz cijele Europe.

Izbor kursa u odobalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti uz obalu ili na otvorenom moru, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje te otkriti odlučujujuće čimbenike da na cilj stignemo prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži, stoji u opisu regate.

Jedriličari sami odabiru samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. U prvoj etapi flota ostavlja desno otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija te završava u marini Porto Montenegro u Tivtu. Uzduž rute od 277 nautičkih milja, čekaju ih tehnički izazovi navigacije između mnogo otoka i kanala hrvatske obale i fascinantnog zaljeva Boke Kotorske.

Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 24. rujna, jedrilice u četvrtak 25. rujna startaju u suprotnom smjeru, prema Rijeci na istom kursu, a ovogodišnja, druga, Regata tisuću otoka završava dodjelom nagrada u nedjelju 28. rujna u Rijeci.

Uoči starta regate, Gloria Fabijanić Jelović razgovarala je sa Zoranom Grubišom, direktorom Regate tisuću otoka:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.