Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udri knjigu na veselje: obljetnička izložba riječke dječje knjižnice

11.11.2015.

18:37

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

11. studenoga obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica, a u Rijeci uz to ove godine obilježavamo i 60. obljetnicu otvaranja prve dječje knjižnice u Rijeci. Tim povodom otvorena je izložba Dječje knjižnice u Rijeci: 60 godina igre i čitanja.

Prva dječja knjižnica u Rijeci otvorena je 1955. godine na Sušaku kao Dječja biblioteka "Sušak".

Foto-vremeplov postavljen je u Narodnoj čitaonici, a vodi kroz povijest prostora i aktivnosti te svih onih koji su se u riječkim dječjim knjižnicama okupljali od 1955. godine. Autor izložbe je Ivo Matošić koji već dvadeset godina likovno oprema programe Dječjeg odjela Stribor. 

Dječji odjel riječke Gradske knjižnice slavi 21. rođendan, stoga se do 14. studenoga odvija Obiteljski tjedan u Striboru koji svakoga dana poslijepodne nudi radionice, kvizove, zajednička čitanja i rasprave. Gradska knjižnica Rijeka ima 4,5 tisuće članova u dobi do 18 godina, a veći dio njih koristi baš usluge Stribora. U prostoru na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske smješteno je više od 33 tisuće jedinica građe. U njemu se godišnje "odvrti" petstotinjak programa u kojima sudjeluje i šest tisuća mladih čitatelja. 

I najvažnije: članom Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka dijete može postati danom rođenja.

Uz slogan "Udri knjigu na veselje!", povodom rođendana Dječji odjel Stribor dobio je i novo rješenje vizualnog identiteta čiji je autor poznati hrvatski stripaš i književnik Darko Macan.

Pogledajte fotografije s otvorenja izložbe, pogledajte video prilog i poslušajte što ističe koordinatorica programskih aktivnosti Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.