Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ukinut smjenski rad u bolnicama: što nam je to trebalo?!

01.04.2014.

15:04

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon neuspjelog eksperimenta ministra zdravlja Rajka Ostojića danas je ukinut smjenski rad u bolnicama jer su se povećale liste čekanja, prvenstveno za operacije. I u riječkom Kliničkom bolničkom centru vraćena su dežurstva liječnika, no ne na svim odjelima.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka vraćena su dežurstva, ali samo na dijelu klinika i zavoda gdje su se liste čekanja najviše produžile. Posljedice smjenskog rada osjetile su se i na riječkoj klinici za kirurgiju gdje su se neko vrijeme obavljale samo hitne operacije, pa se i za više od godinu dana produžilo čekanje operacije vena ili žučnih kamenaca. Liječnici su to i najavljivali, među njima i kirurg Tedi Cicvarić koji je zadovoljan ponovnim uvođenjem dežurstva jer će ovako biti više liječnika u jutarnjoj službi što će osigurati i veći opseg usluga pacijentima.

Ukidanje rada u smjenama ministru zdravlja Rajku Ostojiću predlagali su i Liječnički zbor i Komora, medicinski fakulteti i sindikati. Stoga predstavniku Liječničkog sindikata u KBC-u Rijeka Igoru Barkoviću i dalje nije jasno čemu ministrovo eksperimentiranje s liječnicima i pacijentima.

Još se ne zna se kako će se plaćati dežurstva te da li je dvadeset četverosatni rad legalan, budući da novi kolektivni ugovoru ne dozvoljava rad dulji od 16 sati. Pacijente to ne brine. Njima je važna samo dobra zdravstvena usluga, a s tim nisu zadovoljni, zabilježila je Biserka Belić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.