Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uoči Dana Fužina: uočljiv trend doseljavanja mladih obitelji

11.06.2020.

14:19

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Općini Fužine je uočljiv trend doseljavanja mladih obitelji, no potrebno je učiniti mnogo više da ta lokalna jedinica postane doista ugodno i poželjno mjesto za život, rečeno je u srijedu na svečanosti održanoj uoči blagdana općinskog i župnog zaštitnika svetog Antuna Padovanskog.

Boljitku bi, naglašeno je, trebala pridonijeti i aktualna realizacija nekoliko kapitalnih projekata te dodatni zakonski poticaji onima koji žele živjeti u Gorskom kotaru. 

Devet i pol milijuna kuna vrijedna, te darovnicom švicarske vlade poticana obnova vodoopskrbe i odvodnje se, uz planiranje izgradnje cestovne zaobilaznice, još uvijek nalazi na vrhu liste projektnih prioriteta Općine Fužine. Općinski načelnik David Bregovac je najavio da se radovi na vodoopskrbi i kanalizaciji nastavljaju, a za projekt zaobilaznice uskoro očekuju lokacijsku dozvolu.

"Uz niz projekata koje smo ocijenili turistički važnima, idemo dalje. Znači, cilj nam je raditi i privlačiti mlade ljude, jer imamo predivno mjesto. No ovdje, prema zadnjem popisu, živi tek 1592 stanovnika. Zato se nadam da će idući popis stanovništva dogodine ipak pokazati da taj broj pomalo raste", govori Bregovac.

Govoreći na svečanosti u Fužinama načelnik susjedne Općine Lokve Toni Štimac je istaknuo kako stanovnici Gorskog kotara zaslužuju veće zakonske pogodnosti, jer prosječna goranska plaća od 5000 kuna nije poticajna za skup život u klimatski zahtjevnim uvjetima.

"Platite li nekome plaću od pet, morate za bruto iznos osigurati 7,5 tisuća kuna. Znači, državi dajete oko 2,5 tisuće. Osobno mislim da bi svaki građanin koji odluči živjeti u Gorskom kotaru trebao dobiti bruto iznos plaće. To je jedina mjera koja nas može održati i potaknuti da ovdje živimo", zaključio je Štimac.

U završnom dijelu svečanosti godišnjim su priznanjima Općine Fužine posebno vrednovani uspjesi sportaša, a među njima su, zbog iznimnih rezultata, najbrojniji bili članovi Sportsko rekreacijskog društva Viševica. Poslušajte prilog:

Uoči Dana Fužina: uočljiv trend doseljavanja mladih obitelji, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.