Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uređaj za brzo otkrivanje raka dojke doniran riječkom KBC-u

17.03.2014.

16:09

Autor: Biserka Belić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novcem koji je prošle godine prikupljen tijekom „Dana narcisa" kupljen je ultrazvučni aparat, vrijedan 189 tisuća kuna, koji omogućava brzu dijagnostiku tumora dojke, doznajemo od predsjednice riječke udruge „Nada" Katherine Trinajstić.

Riječ je o uređaju kojim se puno skraćuje čekanje dijagnoze, koja se doznaje u jednom danu, objašnjava Katherine Trinajstić. UTZ aparat s linearnom sondom omogućuje postavljanje dijagnoze svih palpabilnih promjena dojki te ultrazvučnu biopsiju sumnjivih lezija dojke širokom iglom.

Donacija je namijenjena ambulanti za bolesti dojke i endokrinih organa KBC-a Rijeka. Najviše novca za kupnju aparata izdvojila je udruga Nada, zatim Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Liga protiv raka PGŽ te okolni gradovi i općine.

Udruga Nada odmah najavljuje novu akciju – nabavku linearne sonde za hitni trakt na Sušaku. Novac će se početi prikupljati već u subotu 22. ožujka, kad se obilježava Dan narcisa – dan borbe protiv raka dojke. U Rijeci će se taj dan obilježiti na Korzu, tradicionalnom dobrotvornom prodajom narcisa za jednu kunu.

Aparat će u utorak 18. ožujka uručiti u Kirurškoj klinici KBC-a Rijeka. Poslušajte što nam je o donaciji KBC-u rekla Katherine Trinajstić u ime udruge Nada:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.