Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uređenje onkologije: uskoro ljudski uvjeti za najteže bolesnike

07.09.2014.

11:27

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najteži, onkološki bolesnici uskoro će na svoje terapije i preglede dolaziti u prostore kakvi i priliče jednoj ozbiljnoj bolničkoj ustanovi kakva je KBC Rijeka: Primorsko-goranska županija uložit će više od tri milijuna kuna u obnovu stare i dotrajale zgrade.

Onkološka dnevna bolnica smještena je u 150 godina staroj vili Gorup, u krugu riječkoga lokaliteta Kliničkoga bolničkog centra Rijeka. Sve je u lošem stanju - stropovi, podovi, instalacije, stolarija, a prostor je skučen i nefunkcionalan. U obnovu dnevne bolnice Klinike za radioterapiju i onkologiju ulaže se više od tri milijuna kuna, a radovi bi mogli biti gotovi do ožujka sljedeće godine.

Više od 30 tisuća bolesnika Godišnje se pregleda ili liječi u dnevnoj bolnici za kemoterapiju KBC-a Rijeka. Prostorije u kojima se nalaze ambulante i bolničke sobe malene su i nefunkcionalne, instalacije dotrajale, podovi uništeni, zidovi ružni... I pacijenti i medicinsko osoblje strpljivi su i stoički podnose nehumane uvjete rada i liječenja, kaže predstojnica klinike Renata Dobrila Dintinjana.

Svi korisnici vile Gorup s veseljem su dočekali vijest o obnovi. Zgrada je i zaštićeni spomenik kulture, pa će se uređivati samo unutrašnjost, i to temeljito: izvest će se građevinski radovi, zamjena vanjske stolarije i podova, ali i pregraditi prostor kako bi prostor bio što funkcionalniji, objašnjava pročelnica Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Krajem listopada slijedi odabir izvođača radova postupkom javne nabave, a planira se da obnova bude gotova do ožujka 2015. Onkološka dnevna bolnica tako će imati dvije ambulante, prostor za 10 do 12 kreveta, sanitarni čvor prilagođen i osobama s invaliditetom te prijemni pult - bez sumnje na značajno višoj razini nego sada. Opširnije - Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.