Hrvatski radio

Radio Rijeka

Urednije opatijske zemljišne knjige

19.01.2014.

11:20

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je završeno izlaganje katastarske općine Ika-Oprić, sredinom veljače ili početkom ožujka počet će javno izlaganje podataka katastarske izmjere za Ičiće. Ukupna vrijednost katastarskih izmjena za opatijsko područje je 9 milijuna 800 tisuća kuna. Grad Opatija financira 60 posto tog iznosa, a Državna geodetska uprava 40 posto.

Do sad su snimljene katastarske općine Opatija, Volosko, Ičići, Ika-Oprić i Pobri, a izmjera je završena 2009. Izlaganje katastarske općine Ika-Oprić počelo je koncem 2011., a sad kad je završeno konačno počinje katastarsko izlaganje Ičića. Bez sređenih zemljišnih knjiga teže se može očekivati privlačenje investitora i kapitala. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić nada se da će sređivanje knjiga otvoriti mogućnost novih investicija.

Sređivanjem zemljišnih knjiga objedinjuju se podaci u katastru i zemljišnim knjigama. Posjednik i vlasnik postaju jedna osoba, što sad nije slučaj, rekla je predsjednica opatijskog Općinskog suda Vesna KatarinčićU tijeku je postupak za zemljišnu knjigu Matulja. To je važno za građane, a i za nas suce jer otvaranjem nove zemljišne knjige svi su podaci istiniti i putpuni. Do sad to tako nije bilo. Mogli ste zatražiti zemljišno knjižni izvadak za neku nekretninu i vidjeti da upisani niste vi nego netko od prije sto godina.

Izlaganje katastarske izmjere za Ičiće bit će na prvom katu zgrade bivšeg Komunalca. Poslušajte prilog Marijane Smokvina:

 

 

 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.