Hrvatski radio

Radio Rijeka

Urolozi riječkog KBC-a prvi u Hrvatskoj: dva rijetka zahvata

28.12.2016.

13:32

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi u Hrvatskoj liječnici riječkog KBC-a razdvojili su i presadili potkovičasti bubreg dvojci pacijenata, što je i u svijetu iznimno rijetka operacija. Riječ je o prirođenoj malformaciji kada su dva bubrega spojena u jedan i ne preporučuje se njihovo razdvajanje.

Preporuka je ne razdvajati potkovičasti bubreg, već ga presaditi takvoga i to jednom pacijentu, ali riječki liječnici su odlučili drugačije i umjesto jednom pomogli dvojci bubrežnih bolesnika, kaže predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka Josip Španjol.

Bolesnike su operirali paralelno, a u postupku je sudjelovalo desetak liječnika, medicinskih sestara i anesteziolog. "Samo razdvajanje bubrega je trajalo oko dva sata, jer je kod potkovičastog bubrega zahvat složen i rizičan zbog mogućeg krvarenja i curenja urina nakon operacije", tumači Španjol.

Trud se isplatio, bubrezi su odmah nakon operacije proradili, nije bila potrebna ni dijaliza, a laboratorijski nalazi pacijenata su uredni. Jedan od bolesnika je na bubreg čekao dva mjeseca, a drugi tek dva dana. Dobro se osjećaju i uskoro izlaze iz bolnice.

U riječkom KBC-u ovih je dana izvedena još jedna rijetka transplantacija: prvi put u Hrvatskoj su 55-godišnjoj pacijentici uspješno presađeni bubrezi novorođenčeta. Najveći je problem u tome što su bubrezi novorođenčeta vrlo mali, žile su sitne pa ih je teško spajati. "Bubrezi će se za godinu utrostručiti i takvim će tempom rasti dok u potpunosti ne preuzmu funkciju", objašnjava Španjol. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.