Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uskok proširio istragu nad policajcima povezanim s dilerima

14.02.2014.

13:18

Autor: HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uskok je pokrenuo te proširio postojeću istragu nad sedmoricom hrvatskih državljana zbog zločinačkog udruživanja, preprodaje droge, primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, među kojima su četiri policajca istarske Policijske uprave. Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci Uskok je predložio zadržavanje u istražnom zatvoru petorice osumnjičenih.

Jedan od osumnjičenih policajaca tereti se da je od 2009. do 2013. godine dostavljao informacije o policijskim aktivnostima osumnjičenom za organiziranje skupine dilera droge, omogućujući mu time prodaju heroina na području Istre. Za te informacije osumnjičeni policajac je dobio ukupno 30.000 eura, ističe Uskok u priopćenju objavljenom danas na svojim internetskim stranicama.

Isti taj policajac je, saznavši za skriveni kokain, iz jednog paketa žlicom izvadio 70 grama kokaina i dostavio ga osumnjičenom preprodavaču droge. Nakon toga su zajedno otišli do drugog mjesta gdje su bila sakrivena četiri paketa heroina. Pakete je policajac predao preprodavaču droge, a zauzvrat dobio 20.000 eura. Tog policajca terete i da je u razdoblju od 17. travnja do 21. kolovoza 2013. godine u Puli povezao organizatora skupine dilera i drugog preprodavača droge, te im omogućavao preprodaju droge koristeći se službenim informacijama koje su mu bile dostupne.

Drugi policijski službenik je osumnjičen da je znao za odnose prvog osumnjičenog policajca i dilera, a da o tome nije obavijestio nadređene. Tereti ga se i da je u prosincu 2012. nadgledao primopredaju veće količine heroina, osiguravši da se ona obavi neometano. Treći osumnjičeni policajac se tereti da je dostavljao informacije organizatoru skupine dilera o policijskom djelovanju, a za to je dobio mobitel, digitalni fotoaparat i 500 kuna. Četvrti policajac iz PU istarske osumnjičen je da je od 2. studenoga do 30. prosinca 2013. godine, na području Istre i u Osijeku kupio za sada neutvrđenu količinu marihuane, amfetamina i tvari za izradu droge te je drogu preprodavao na području Osijeka.

Podsjećamo, na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Rijeci, izvijestio je da su u policijskoj akciji jučer i prekjučer uhićena četiri policajca iz PU istarske, među kojima tri iz Odjela kriminaliteta droga ove PU i jedan krim policajac iz jedne istarske policijske postaje, zbog sumnje da su surađivali s dilerima te da su preprodavali drogu. Uz njih je uhićen i peti osumnjičenik, preprodavač droge izvan policijskih redova. Riječ je o nastavku veće akcije u kojoj je prije dva mjeseca na području Istarske i Primorsko-goranske županije uhićeno 22 preprodavača droge iz skupine koju su ustrojili Andrej Butković i Katarina Gonev.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.