Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uskoro bolji odnos zdravstvenih djelatnika prema rodiljama

18.12.2014.

15:27

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osniva se radna skupina liječnika, primalja i nevladinih udruga koja će Ministarstvu zdravlja predložiti kako poboljšati odnos zdravstvenih djelatnika prema rodiljama, dogovoreno je u riječkom KBC-u, nakon nedavne akcije udruge Roda "Prekinimo šutnju", kojom se upozorilo na nehumani odnos zdravstvenih djelatnika prema rodiljama.

U Rijeci su se sastali pomoćnik ministra zdravlja, sanacijski upravitelj riječkog KBC-a i predstavnica udruge Roda. Dogovorili su osnivanje radne skupine liječnika, primalja i nevladinih udruga koja će Ministarstvu zdravlja predložiti plan poboljšanja odnosa prema rodiljama i uvjeta boravka u rodilištu. Time se pokreće i inicijativa Rodilište prijatelj majki.

Članica udruge Roda Daniela Drandić zadovoljna je dogovorom i planovima što bi kroz nekoliko mjeseci trebali uroditi plodom i poboljšati uvijete rađanja i odnos medicinskog osoblja prema rodiljama u našim rodilištima. Pomoćnik ministra Dragan Korolija Marinić najavio je i nadzor Ministarstva zdravlja u svim hrvatskim rodilištima od početka siječnja do kraja ožujka iduće godine, kada će biti objavljeni rezultati inspekcije.

I za kraj dobra vijest: sanacijski upravitelj Kliničkoga bolničkog centra Rijeka Herman Haller rekao je da će se ukinuti plaćanja pristojbe za prisustvovanje uz rodilju pri porodu. Nazočnost partnera ili neke druge osobe koju rodilja izabere do sada se plaćalo 300 kuna plus PDV, a uskoro postaje besplatno. Poslušajte prilog Biserke Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.