Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uskoro ubiranje autorskih paušala i za glazbu s interneta

20.03.2014.

14:23

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve se manje glazbe "konzumira", s nosača zvuka, a sve više s interneta. U skladu s time potrebne su i promjene u sustavu zaštite autorskih prava, no prije svega bolja informiranost svih na koje se to odnosi, čulo se na tribini o autorskim pravima u glazbi održanoj u okviru festivala "Impulse" održanoj u Palachu.

Tribina pod nazivom Autorska prava u glazbi održana je u riječkom klubu Palach i to kao dio festivala Impulse, koji traje do 26. ožujka. Uvijek aktualna tema okupila je za istim stolom goste iz različitih struka, ali i brojne zainteresirane autore, izvođače i organizatore glazbenih događaja. U svijetu se u organiziranom obliku štite prava oko 2,5 milijuna autora, a u Hrvatskoj se ta brojka kreće oko osam tisuća.

Kako se čulo na tribini, ono što u javnosti nije uvijek najjasnije jest na koji se način raspodjeljuju sredstva koja u ZAMP dolaze na osnovu prikupljenih paušala od javnog izvođenja, od kafića, obrta ili primjerice prodaje praznih nosača zvuka, od čega ZAMP-u odlazi određeni postotak od prodaje. Da je potrebna bolja komunikacija ZAMP-a, osobito s mladim izvođačima koji nisu dovoljno infomirani, stav je koji se čuo iz prepunog gledališta u riječkom klubu Palach iz kojeg je stigla i sugestija kako bi se ova institucija trebala i sama angažirati na boljem upoznavanju sa stvarnim stanjem stvari na terenu.

svjetlu općeg smanjenja konzumacije glazbe s tzv. fizičkih nosača zvuka, dobro zvuči vijest da je u tijeku rad na monetizaciji autorskih sadržaja koji se koriste putem YouTubea i ostalih internetskih platformi, pa će se i u tom segmentu uskoro regulirati prava hrvatskih autora. Nekoliko glavnih naglasaka s tribine Autorska prava u glazbi zabilježio je Ivica Vrkić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.