Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uskrsni običaji u Primorju - kuhani pršut, pogače, šišor i picanje jaja

20.04.2019.

11:16

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Uskrs, najveći kršćanski blagdan, svake se godine obilježava na tradicionalan način u našim domovima i uz bogat blagdanski stol. Ipak postoje običaji koji su pomalo već zaboravljeni, a razgovarali smo s onima koji ih od zaborava štite.

Velika subota ili Vela subota dan je kada se u našem kraju tradicionalno priprema hrana za blagdan Uskrsa. Uskrsni običaji djelomično se razlikuju od područja do područja, no svaki primorski pijat na ovaj blagdan bude pun tradicionalne hrane koju nam pripremaju vrijedne domaćice.

Kuha se pršut, kuhaju se jaja, mijese pogače i šišor - slatki kruh u obliku pletenice, poseban upravo za primorski kraj, govori nam Sonja Vlah iz Udruge umirovljenika Matulji. Izrada šišora stara je tradicija, kao i bojanje jaja. Sonja kaže da ona jaja kuha u crvenom luku, odnosno kapuli, ali otkriva i još stariji, danas već gotovo zaboravljen način - kuhanje jaja u fundaćima - talogu od kave.

Upravo je ovaj način kuhanja jaja bio dobar jer bi otvrdnuo njihovu ljusku i zanimljivijom učinio igru picanja jaja - gađanja jaja novčićem s gotovo tri metra. Gađalo se u pet pokušaja i pobjednik je bio onaj čiji je novčić napravio rupu u jajetu i u njemu ostao. Kako bi ga oteli zaboravu, matuljski umirovljenici svake godine organiziraju natjecanje u picanju jaja. Da se užanca ne zatare, i da se ne pozabi, kažu. 

Za nedjelju i blagdan Uskrsa sve mora biti spremno - ujutro rano hrana se nosi na blagoslov, a onda slijedi marenda na kojoj se okuplja obitelj. I upravo to, obitelj na okupu, najljepši je običaj koji postoji, i na njega nikada ne smijemo zaboraviti. Poslušajte:

Uskrsni običaji u Primorju, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.