Hrvatski radio

Radio Rijeka

[ANKETA] Gledateljski dojmovi nove melankolične komedije u Zajcu

26.02.2022.

11:34

Autor: Radio Rijeka

Olivera Baljak i Nika Ivančić

Olivera Baljak i Nika Ivančić

Foto: Karlo Čargonja / Radio Rijeka

U HNK Ivana pl. Zajca je jučer s početkom u 19 sati i 30 minuta odigrana riječka premijera melankolične komedije "Kad je stao svijet", prema tekstu Dore Delbianco. Režiju potpisuje Vito Taufer, a predstava je nastala u koprodukciji pulskog i riječkog kazališta. 

nova riječka premijera

nova riječka premijera

Foto: Karlo Čargonja / Radio Rijeka

Autor glazbe je Mate Matišić, scene Dalibor Laginja, a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović. Obiteljska drama povezuje nekoliko generacija, a u brojnim ulogama igraju Mario Jovev, Dean Krivačić, Irena Tereza Prpić, Romina Tonković, Deni Sanković, Olivera Baljak, Nika Ivančić, Aleksandar Cvjetković, Sven Šestak i Dan Sertić.

Željela sam raspisati dramu, opisujući hijerarhiju vlasti, kroz vertikalu društvene moći. Zbog toga toliko likova i u tim relacijama. Što se više uspinjete, očekivali biste veću odgovornost i moralnost. Naravno, istina ne može biti udaljenija. I to nije nikakva novost. To je sve već toliko normalno da nas čak nimalo ne iznenađuje. Da odjednom saznamo da je papa nevjernik, da nam je mesar vegetarijanac, a beskućnik vlasnik tri apartmana u Omišu, ne bismo ni trepnuli. Toliko smo navikli na odsutstvo svih vrijednosti. Mislim da je ovo drama o toj praznini.

Dora Delbianco

Prije riječke, predstava je prošli tjedan doživjela svoju pulsku premijeru gdje je po ocjenama kritike i reakciji publike zaključeno kako je zasigurno riječ o hit-predstavi, zabavnoj, ali istodobno i upozoravajućoj. Reprize su na programu Zajca 1., 2., 3., 4. i 5. ožujka.


Poslušajte riječi Olivere Baljak uoči premijere:

izjava glumice Olivere Baljak

Nakon premijere, pitali smo vas je li vam se svidjela. Poslušajte anketu:

anketa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.