Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veliki porast riječkog turizma u 2013.

20.01.2014.

13:50

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S četiri nova lani otvorena hostela, Rijeka ih sada ima jedanaest, a povećan je i broj kreveta u obiteljskom smještaju za čak 58%. Riječka turistička 2013. bila je vrlo dobra jer je broj dolazaka veći za čak devet posto u odnosu na godinu prije, što je najveće povećanje turističkog prometa u PGŽ.

Više je dolazaka i inozemnih i domaćih gostiju. Samo u prosincu bilo je 32% više turista nego lani u isto vrijeme, a za nekih se ljetnih vikenda u Rijeci nije mogao naći slobodan krevet, rekao je direktor riječke Turističke zajednice Petar Škarpa. Za to je, smatra Škarpa, zaslužno i uređenje grada. U secesijske fasade uloženo je oko 10 milijuna kuna i još tridesetak u komunalnu infrastrukturu.

Najviše noćenja ostvarili su mladi turisti od 19 do 30 godina. Nakon Talijana i Nijemaca, Rijeka je posebno omiljena Španjolcima i Francuzima koji dolaze avionima i brodovima. Povećan je broj letova Ryanaira za Zračnu luku Rijeka, pa je lani, od 145 tisuća putnika na krčkom aerodromu, više od polovice došlo tim irskim niskotarifnim avioprijevoznikom. 

Vlado Mezak iz Lučke uprave Rijeka pohvalio se povećanjem broja putnika koji su došli ili otišli brodovima. Prekrcano je 173 tisuće putnika, od toga osam tisuća na jedrenjacima. Mega-jahte vole riječku luku, pa ih je sve više, kao i različitih usluga koje im se nude.

Riječki turizam postat će još atraktivniji zahvaljujući turističkom kompleksu Costabella u kojega će inozemni ulagač već ove godine početi ulagati 40 milijuna eura. Javlja Eduard Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.