Hrvatski radio

Radio Rijeka

VIDEO: Leteći automobili – nova budućnost?

23.08.2014.

19:04

Autor: Ivan Dorian Molnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za nekoliko godina naša maštanja mogla bi postati stvarnost – leteći automobili donijet će novu budućnost i početi zamjenjivati naše ljubimce na četiri kotača.

Jeste li ikada gledali crtani film The Jetsons? Ako jeste, sigurno ste se zapitali kako bi to izgledalo u stvarnom svijetu da su nam građevine podignute visoko u zrak, a do susjedove kuće na kavu putujemo letećim automobilom. Možda će u bližoj budućnosti to biti i moguće...

Koncept letećeg automobila predstavljen je još prije pet godina, točnije u ožujku 2009., kada je automobil američke tvrtke Terrafugia imao svoj inauguralni let. Kompanija iz Massachussettsa razvila je automobil Transition, koji sa svojim sklopivim krilima daje mogućnost polijetanja u bilo kojem trenutku. Zvuči nevjerojatno, zar ne?

Transition je 2012. godine dobio i službenu dozvolu za korištenje, a za njega će potencijalni vlasnik morati izdvojiti nešto više od milijun i 300 tisuća kuna. Prava sitnica! Zasada je Transition ograničen samo na polijetanje i slijetanje u zračnim lukama, ali jedna nova ideja promijenit će i to.

Naime, tvrtka Terrafugia kreirala je TF-X, leteći automobil s fascinirajućom mogućnošću polijetanja vertikalno kad god poželite, uz maksimalnu brzinu od 330 km/h! S četiri sjedala i dometom od preko 800 kilometara... To je praktična realizacija snova i brojnih vizija budućnosti, koja će pojačati sigurnost, jednostavnost i ugodnost osobnog prijevoza.

Naravno, teško je ne biti skeptičan, posebno kada se pogleda video prezentacija TF-X-a, koji prikazuje nevjerojatnu lakoću vertikalnog podizanja – gotovo kršeći zakone fizike! Električni motori sa svake strane daju potrebnu snagu, koju nakon toga na sebe preuzima motor na pogon goriva. Megavat snage podiže vas u zrak, a električni motori mijenjaju svoj položaj i „udružuju“ se. No, gdje su ovdje krila? To je samo jedno od brojnih pitanja...

Za neke, čak i rješavanjem problema oko nagiba, aerodinamičke sile otpora, dinamičkog uzgona , kao i centra gravitacije te omjera snage i mase u težištu, ovaj koncept čini se, barem zasada – nemoguć. Mnogi tvrde, leteći automobil već imamo, on se zove – avion.

Neistomišljenici, oni koji vole maštati, svakako će htjeti da se ova ideja provede u djelo i da, prema nekim najavama, od 2020. godine, možda i nešto kasnije, letimo iznad svojih kuća, ne brinemo se o prometnim gužvama, radovima na cesti i drugim problemima, nego da jednostavno – živimo novu budućnost. Pogledajte video:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.